Afspraak maken?

Bel voor een afspraak of meer informatie met de polikliniek Chirurgie. (0187) 60 71 00

Carpaal tunnel syndroom

Het carpale tunnelsyndroom is een beknelling van de middelste zenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw verloopt via de onderarm naar de handpalm via een soort tunnel die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad (de dwarse polsband) aan de handpalmzijde van de pols. Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers. De beknelling van de zenuw kan optreden wanneer door zwelling van de weefsels in of rond de tunnel de druk in de tunnel toeneemt.

De klachten die hiervan het gevolg zijn kunnen nogal uiteenlopen. U kunt last hebben van:

  • Een prikkelend en pijnlijk gevoel of tintelingen in de vingers en in de hand
  • Een doof gevoel in de handpalm en in de vingers
  • Soms een gevoel alsof de hand gezwollen is
  • Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder
  • Soms krachtverlies in uw hand, waardoor u zomaar dingen kunt laten vallen.

Heel vaak komen deze klachten in de loop van de nacht voor waardoor men wakker wordt. Hoewel de klachten meestal aan één hand voorkomen, kan het ook gebeuren dat men ook last krijgt van de andere hand. De klachten komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Merkwaardig is dat de klachten nogal eens tijdens een zwangerschap of aan het begin van de overgang optreden. 

Diagnose en onderzoek

Op grond van het klachtenpatroon kan de diagnose vaak worden vermoed. Indien bij lokale druk op de zenuw de klachten toenemen of zich voordoen, wordt het al waarschijnlijker. Om zeker te weten of er sprake is van het carpale tunnelsyndroom, is een spieronderzoek nodig. Dit onderzoek noemt men een EMG (ElectroMyoGrafie).

Voor meer informatie over de operatie kunt u de folder bekijken.


Folder:
Carpale Tunnelsyndroom