Afspraak maken?

Bel voor een afspraak of meer informatie met de polikliniek Chirurgie. (0187) 60 71 00

Niet ingedaalde zaadbal (orchidopexie)

De zaadballen (testikels) ontwikkelen zich bij jongetjes tijdens de zwangerschap in de buik. Ongeveer een maand voor de geboorte zijn de zaadballen via de lies in de balzak (scrotum) ingedaald. Normaal gesproken heeft een jongetje bij de geboorte dan ook beide zaadballen in zijn balzak.

Soms daalt de zaadbal niet af naar de balzak. Eén of beide zaadballen blijven dan in de buik of lies zitten. Op latere leeftijd kunnen hierdoor problemen met de vruchtbaarheid ontstaan. Een niet ingedaalde testikel heeft geen invloed op de seksuele functies. Zijn de zaadballen in het tweede levensjaar nog niet ingedaald, dan is medisch ingrijpen wenselijk.

Pendelbal
Soms lijkt het of een zaadbal niet is ingedaald maar kan bij gemakkelijk in de balzak worden geduwd. Dit wordt een pendelbal genoemd, d.w.z. dat hij gemakkelijk heen en weer bewogen kan worden en meer dan eens in het zakje blijft liggen (zie figuur). Zo'n pendelbal komt rond de puberteit meestal vanzelf op zijn plaats.

Niet ingedaalde zaadbal
Vlak na de geboorte en op het consultatiebureau wordt door de arts gevoeld of beide zaadballen in de balzak zitten. Als de consultatiebureau arts ontdekt dat de zaadbal niet is ingedaald, wordt uw zoon doorverwezen naar de chirurg.

De chirurg probeert met een strijkende handbeweging de zaadbal in de zak te brengen. Als dit niet mogelijk blijkt, spreken we van een niet-ingedaalde zaadbal. In dit geval zal een operatie moeten plaatsvinden zodat de bal voor de tweede verjaardag op zijn plaats zit.

Soms is de bal niet te voelen en ook niet met geluidsgolven (echografie) aan te tonen. Meestal zal dan een kijkoperatie (laparoscopie) plaatsvinden waarbij men vaak de bal in de buik kan zien zitten. Afhankelijk van de kwaliteit van de bal zal dan beslist worden wat de vervolg behandeling is.

Operatie
De operatie die nodig is om een zaadbal in de balzak te brengen heet orchidopexie. De operatie duurt ongeveer een half uur. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose).

Voor meer informatie over de eventuele operatie, kunt u de folder bekijken.


Folder:
Niet ingedaalde zaadbal