Afspraak maken?

Bel voor een afspraak of meer informatie met de polikliniek Chirurgie. (0187) 60 71 00

Duplexonderzoek beenaderen

Een echo-duplex is een onderzoek waarbij met behulp van een echoapparaat de stroming in de aderen wordt bekeken. Het onderzoek wordt verricht en beoordeeld door een gespecialiseerd radiodiagnostisch laborant.

Door middel van een echo-duplex onderzoek van de beenaderen kan de stroming in de aderen worden beoordeeld. Met name wordt gekeken of er een oorzaak te zien is voor het ontstaan van spataderen, huidafwijkingen en/of andere aandoeningen in de benen.

Normaliter duurt het onderzoek voor één been ongeveer 30 minuten. Indien beide benen beoordeeld moeten worden, zal dit 45 minuten zijn.

Het onderzoek:

Nadat u zich op de afgesproken tijd op de röntgenafdeling bij de balie gemeld heeft, wordt u door één van onze radiodiagnostisch laboranten opgehaald en naar een kleedkamer gebracht. Hier dient u de benen geheel te ontbloten omdat er gekeken wordt van lies tot enkel. Vervolgens komt u op de onderzoektafel te staan. U krijgt warme gelei op het been en de radiodiagnostisch laborant zal dan met een apparaatje het gehele been gaan bekijken. Om de stroming in de aderen zichtbaar te maken zal hij telkens in een spier knijpen om zo het bloed naar boven te stuwen. Op deze wijze wordt het gehele adersysteem in het been in beeld gebracht en beoordeeld.


Folder:
Echo-duplex beenaderen