Afspraak maken?

Bel voor een afspraak of meer informatie met de polikliniek Chirurgie. (0187) 60 71 00

Duplexonderzoek beenslagaderen

Een echo-duplex is een onderzoek waarbij met behulp van een echoapparaat de stroming in de slagaderen wordt bekeken. Het onderzoek wordt verricht en beoordeeld door een gespecialiseerd laborant.

Het onderzoek geeft de aanvragend arts informatie over de conditie van de bloedvaten in de benen. Eventuele vernauwingen en/of afsluitingen in de grote bloedvaten kunnen zo worden opgespoord.

Normaliter duurt het onderzoek ongeveer 60 minuten.

Het onderzoek:
Nadat u zich op de afgesproken tijd op de röntgenafdeling bij de balie gemeld heeft, wordt u door één van onze laboranten opgehaald en naar een kleedkamer gebracht. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Er wordt gel op de huid aangebracht om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen. Vervolgens beweegt de laborant(e) met een tastapparaatje, een soort microfoon, over de onderbuik en benen om de betreffende bloedvaten op te zoeken. De taster zendt ultrageluid uit. De niet hoorbare geluidsgolven weerkaatsen onder andere tegen de rode bloedlichaampjes in het bloed. De weerkaatste golven worden omgezet in beelden die op een tv-scherm verschijnen. Op deze manier worden de bloedvaten zichtbaar gemaakt en kan de stroomsnelheid in het bloed worden gemeten. De teruggekaatste geluidsgolven maken vrij veel lawaai. Daarnaast kunnen met behulp van echobeelden onregelmatigheden of vernauwingen in de vaatwanden worden opgespoord.


Folder:
Echo-duplex beenslagaderen