Afspraak maken?

Bel voor een afspraak of meer informatie met de polikliniek Chirurgie. (0187) 60 71 00

Stomapolikliniek

Wanneer u te horen krijgt van de chirurg / MDL arts dat u een stoma (kunstmatige uitgang voor ontlasting) krijgt, dan is het begrijpelijk dat uw veel vragen heeft. Wat is een stoma? Kan ik alles wel doen? Hoe zit het met eten? Hoe moet dat nu verder? De stomaverpleegkundige gaat u hierbij begeleiden.

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting. Een darmstoma wordt vastgehecht in de huid van de buikwand. Een stoma wordt aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten. Ook kan een stoma nodig zijn om een deel van de darm rust te geven(tijdelijke stoma).Bijvoorbeeld als door een ziekte van de darmen, uw darm (deels) is weggehaald.

Een stoma is geen ziekte maar een verandering met als doel klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Wanneer u niet meer kunt genezen, kan het aanleggen van een stoma veel klachten voorkomen of doen verdwijnen.

Urinestoma:
In het van Weel Bethesda Ziekenhuis worden geen urinestoma's aangelegd. Wel kunt u terrecht bij de stomaverpleegkundige bij eventuele problemen met of vragen over uw urinestoma.

Vragen:
Bij problemen of vragen kunt u van maandag tot en met vrijdag bellen tussen 8:30 en 9:00 uur en tussen 13.30 uur en 14.00 uur via telefoonnummer 0187-607483.


Folder:
Darmstoma